Hunajarihmakalan kokokeltainen muunnos – keltainen kaunotar

Hunajarihmakala (kokokeltainen) kotialtaassamme

Meillä on ollut hunajarihmakaloja nyt muutamia viikkoja ja ne ovat lumonneet niin lapset kuin minutkin! Kalat tulevat ihmettelemään meitä lasin takaa, kun kävelemme akvaarion ohi ja ovat aina innokkaina ruokinta-aikaan pyydystämässä ruokaa. Kalat ovat upean värisiä, mikä tietysti auttaa lisäämään lasten kiinnostusta lemmikkejään kohtaan!

Näillä kaloilla on kokoonsa nähden melko pieni suu, joten pääruokana annamme heille New Lifen Spectrum Thera small Fish -ruokaa. Kalat nappaavat ahneina usein myös kääpiötöyhtökirjoahvenille antamaamme isompikokoista New Lifen Spectrum Thera regular formulaa ja sitten sylkevät näitä liian isoja paloja suustaan – mikä on aika huvittavan näköistä. Ovatpa ne tainneet kokeilla pohjakalojenkin ruokaa…

Suodattimen siirsin lähemmäs pohjaa, kun rihmakalat tulivat altaaseen. Hunajarihmakalat ovat nimittäin kotoisin Pohjois-Intiasta ja Bangladeshista, missä ne elävät ojissa, lammikoissa ja järvissä, joissa on kasvillisuutta. Tämän vuoksi kala ei kestä kovaa virtausta.

Kotona hieman epäilin Faunattaren myyjän asiantuntemusta, kun hunajarihmakalamme eivät näyttäneet ollenkaan kuvissa näkemiltäni hunajarihmakaloilta, vaan keltarihmakaloilta. Oikein pelästyin, kun luin, kuinka suuren akvaarion keltarihmakalat vaativat – ja minä kun olen yrittänyt järjestää kaloillemme niin väljät oltavat. Mutta asiaa tutkittuani, kyllä nämä ovat hunajarihmakaloja – ne ovat vain kokokeltaista muunnosta 🙂 – huh!

Tässä hieman perustietoja kalasta (lähde Faunatar.fi & wikipedia.org)

Englanniksi hunajarihmakalaa kutsutaan Honey Gouramiksi ja sen tieteellinen nimi on Trichogaster chuna. Kala on kooltaan n.5cm, koiras on hieman isompi kuin naaras.

Vaatimukset:
PH 6-7,5
Lämpötila 25-28 celsiusta
Pehmeä vesi
Akvaarion minimikoko: yhdelle 40l, useammalle 60l
Kalaa voi pitää yksin, pareittain tai pienessä ryhmässä – aikuiset koiraat saattavat kuitenkin tapella keskenään.
Viihtyy parhaiten lähes seisovavetisessä altaassa eikä kestä virtausta.
Rihmakalat ottavat happea veden pinnalta, minkä vuoksi veden ja ilman välillä ei saa olla kovin suurta lämpötilaeroa.

Ruoka:
Hiutaleet
Pienet pelletit
Pienet elävät tai pakastetut eläimet

Soveltuvuus ja luonne:
Reviirikala
Sopii seura-akvaarioon ainoastaan, jos altaan muut kalat ovat rauhallisia lämpimän veden lajeja.
Rihmakalaksi rauhallinen

Erikoista lisääntymisessä:
Kutemaan valmis koiras rakentaa veden pinnalle vaahtopesän, jota se vahtii erittäin aggressiivisesti.

Hunajarihmakala kuuluu labyrinttikaloihin. Labyrinttikalojen nimi tulee labyrinttielimestä, joka on ylimääräinen hengityselin. Tämän elimen avulla aikuiset labyrinttikalat ottavat happea myös ilmasta. Myös esimerkiksi taistelukala ja pusukala ovat labyrinttikaloja.

Latasin Youtubeen pienen videon meidän kalojen kisailusta ja tuosta hapen haukkaamisesta veden pinnalta:

Mielestäni tämä kala on kuin köyhän miehen kultakala; upean värinen, mutta toisin kuin kultakala, mahtuu pienehköönkin akvaarioon!

1 thoughts on “Hunajarihmakalan kokokeltainen muunnos – keltainen kaunotar

  1. Päivitysilmoitus: Sukellus Sealifeen | Lastensilmin

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)