”Köyhäintalo”

Asunnot

Saimme joitakin viikkoja sitten vierailukutsun tuttavaltamme, joka oli saanut perheelleen sosiaalisin perustein myönnettävän asunnon. Olen kertonut blogissa jo aiemminkin, kuinka pitkät muuttoautojen jonot herättivät hämmästystä eräänä lokakuisena päivänä ja nyt pääsin oikein konkreettisesti vierailemaan tällaisessa asunnossa, jonka perhe siis sai pientä ”kynnysrahaa” vastaan ja josta tulee lopulta perheen oma, kunhan he ovat maksaneet tietyn, toki pitkähkön, ajan pientä kuukausittaista maksua. Järjestelmä muistuttaa hieman suomalaista asumisoikeusjärjestelmää, mutta sillä erolla että nämä ovat ”oikeita” omistusasuntoja ja sillä erolla, että maksettava ”kynnysraha” sekä kuukausimaksu ovat murto-osan suomalaisen asumisoikeusasunnon vastaavista. Auton ikkunasta napattu kuva ei valitettavasti tee alueelle oikeutta – auringon osuessa tuonne vuoren kupeeseen, alue tuntuu melkein kylpevän valossa ja on mielestäni tosi kaunis! 

Asunto itsessään oli oikein kiva – kolme huonetta, keittiö, parveke, vessa ja kylpyhuone – ja kaikki siis aivan uutta. Asuintalojen välissä on leikkipaikka lapsille ja koulu sijaitsee lähellä. Toki esimerkiksi seiniä pitää vielä laittaa, mikä on toisaalta hyväkin juttu, koska täällä kaakeleiden ja seinien väreillä on suurta merkitystä sisustuksessa ja makuja on monia. Perheen ilo näkyi kasvoilta koko vierailumme ajan – oli ihan selvää, että asunnon saaminen toi perheelle aivan uudenlaista toivoa, varsinkin koska perheeseen on ihan näinä päivinä syntymässä uusi vauva.

Olin aluksi hieman skeptinen sen suhteen kuinka järkevää on sijoittaa sosiaalisin perustein asunnon saaneita suuriksi omiksi ”ryppäikseen”, mutta kuulinkin nyt, että ainakin näissä asunnoissa tulee asumaan myös valtion työntekijöitä, mikä on varmastikin hyvä idea. Asuntoja valmistuu runsain mitoin ympäri Algeriaa ja turkkilaiset sekä kiinalaiset yritykset näyttävät kantavan päävastuun rakennustöistä. Moni toivoo saavansa mieluummin turkkilais- kuin kiinalaisvalmisteisen asunnon, koska pitää turkkilaisten rakentamia taloja parempina. Tuttavaperheemme kokikin olevansa erityisen onnekas, koska heidän talonsa on turkkilaisvalmisteinen. Asunnot eivät muuten ole Algeriassa mitenkään erityisen edullisia, joten tällainen valtion tuki köyhille perheille on merkittävä! Näiden sosiaalisin perustein myönnettävien asuntojen lisäksi tarjolla on myös sellaisia asuntoja, joihin hyvätuloisetkin voivat hakea. ”Kynnysraha” on suurempi ja myös näihin asuntoihin haetaan vuoronumerolla – odotusaika saattaa olla useita vuosia.

Aikaisemmin asuntojen myöntämisessä on ollut sellaisia ongelmia, että jotkut ovat kahmineet itselleen useammankin asunnon, jolloin tietysti osa asunnontarvitsijoista on jäänyt ilman. Nyt ilmeisesti asunnonjakojärjestelmää on pyritty tehostamaan ja eräältä toiselta tuttavaltamme vedettiinkin matto alta, kun hänelle oli jo myönnetty asunto, jonka saaminen häneltä kuitenkin lopulta peruttiin. Moni epäili ensin, että asunnon saaminen olisi peruttu, koska kenties oli huomattu, että hakijan elinolosuhteet olivatkin jo ennestään liian hyvät tällaisen asunnon saamista varten – kyseinen hakija kun asui jo suuressa villassa ja asunnontarpeessa oli kyse vain siitä, että hän halusi itsenäistyä muuttamalla pois äidin helmoista. Kun asiaa alettiin tutkia, selvisikin, että hylkääminen johtui siitä, että hänellä oli kaksi hakemusta vetämässä. Nyt kun toinen on peruttu, voidaan vain odotella, olisiko asunnonsaaminen sittenkin mahdollista. Tuntui aika kurjalta, kun toinen oli viikkokaupalla esitellyt kuvia uudesta asunnostaan ja luulenpa että mielessään sen jo sisustanutkin, mutta toisaalta jos tilannetta katsoo aivan objektiivisesti, oli hylkäyspäätös ehkä sittenkin oikeudenmukainen. Kaikenkaikkiaan tämä järjestelmä on jälleen niitä Algerian hyviä puolia, joista olen ollut aikamoisen hämmästynyt. Toki ongelmaton järjestelmä ei ole, mutta ideana mielestäni erinomainen!

Advertisement

2 thoughts on “”Köyhäintalo”

    • Idea on tosi hyvä! Oma kunnollinen asunto antaa kuitenkin sellaista turvaa, että heikommistakin lähtökohdista on huomattavasti helpompi ponnistaa ylöspäin, kun esimerkiksi katto ei vuoda ja kotona on lämmintä ja turvallista! Olen sanonut monesti miehellekin, että ellei meillä olisi täällä tätä omaa kotia, olisi sopeutuminen huomattavasti vaikeampaa! Eräs algerialainen nainen kuvaili minulle kerran omaa kotia ”sateenvarjoksi, jonka suojiin hän kerää lapsensa” ja tuo on NIIN osuvasti sanottu!

      Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s