Upea Granadassa sijaitseva Alhambra, jonka historia on mielenkiintoisella tavalla yhteydessä Pohjois-Afrikkaan

Alhambra

Espanjalainen runoilija Josè Zorrilla kuvaili Granadaa näin:

“Leave me in Granada in the middle of paradise where my soul wells with poetry;
Leave me until my time comes and I may intone a fitting song.
Yes, I want my memorial stone in this land.
Granada! Holy place of the glory of Spain,
Your mountains are the white tents of pavilions,
Your walls are the circle of a vase of flowers,
Your plain a Moorish shawl embroidered with colour,
Your towers are palm trees that imprison you”

Alhambra

Granadassa sijaitseva Alhambra oli toinen Espanjan matkamme pääkohteista. Koska olen halunnut oppia ymmärtämään Algeriaa ja sitä mistä tässä maassa oikein on kyse, tuntui erittäin mielenkiintoiselta päästä tutustumaan myös Välimeren toisella puolella sijaitsevaan kohteeseen, jonka historiaan Pohjois-Afrikasta tulleet maurit ovat suuresti vaikuttaneet. Jo pelkästään palatsin nimi Alhambra juontaa juurensa arabiankieliseen ”punaista” tarkoittavaan sanaan, ”al-Hamra”, الحمراء. Nimensä palatsi sai sen savesta rakennettujen ulkomuurien punertavasta sävystä.Tärkeimmät osat palatsista rakennettiin 1300-luvun loppuvaiheessa ja palatsia pidetään eräänä islamilaisen arkkitehtuurin merkittävimmistä saavutuksista. Maurilaishallitsijat käyttivät Alhambraa palatsina sekä tuomioistuimena ja sieltä käsin he myös levittivät sivistystä eurooppalaisille, jotka elivät tuolloin ”pimeää keskiaikaa”. Nykyisin Alhambra on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Alhambra on Espanjan suosituimpia nähtävyyksistä, minkä vuoksi suositellaan, että pääsyliput ostettaisiin ainakin sesonkiaikoina etukäteen – niitä kun on myynnissä vain rajoitetusti. Löysin erittäin näppärän palvelun, joka toimii jopa suomenkielellä eli Get Your Guide -palvelun, jonka kautta sain varattua jo ennen matkaa meille yksityiskierroksen Alhambraan, Generalifeen sekä Nasridin palatsiin. Tulostin lipun kotona ja tapasimme oppaamme Alhambran lipputoimiston vieressä olleen kahvilan edessä. Palvelu oli erittäin näppärä! Kun näin paikalla olleet lippujonot, olin enemmän kuin tyytyväinen siihen, että olin valinnut meille tämän vaihtoehdon. Myös pienten lasten kanssa liikuttaessa nimenomaan yksityisopas oli erinomainen vaihtoehto, koska suuren ryhmän mukana pysyminen olisi voinut olla lasten kanssa haasteellista. Opas sanoikin, että on paikalla nimenomaan meitä varten ja voi suunnitella kierroksen meidän lähtökohdistamme sekä kiinnostuksenkohteistamme käsin. Meille sattui aivan mielettömän ystävällinen opas, jonka tietämys kohteesta oli jotakin aivan uskomatonta. Valitsin opatuskieleksi englannin ja oli mukava huomata, että vanhin poikakin ymmärsi opastuksesta suuren osan.

Alhambra

Alhambra

Alhambra sijaitsee kukkulalla ja sieltä onkin upeat näkymät Sierra Nevadan vuoristoon sekä Granadan vanhaankaupunkiin. Aikoinaan muurien rajaamalla alueella on mahtunut asumaan 40 000 ihmistä ja alue on huikean 14 hehtaarin kokoinen. Juttelimme oppaan kanssa siitä, kuinka hämmästyttävän paljon Granadan vanhakaupunki kapeine kujineen muistuttaa Algersin vanhoja osia.

DSC06060

DSC06000

Palatsit ovat sisäpuolelta erittäin koristeellisia ja yksi oppaan kertomista erityispiirteistä on, että palatsien seinistä löytyy niihin kirjoitettuja runoja. Linnaa onkin tästä syystä kutsuttu jopa ”Maailman kauneimmaksi kirjaksi”. Eräs mielenkiintoinen palatsin yksityiskohta oli katto, jonka opas kertoi kuvaavan islamista tuttua seitsemää taivasta. Erityinen piirre on myös se, että palatsia vartioi 12 Leijonapihalta löytyvää alabasterista valmistettua leijonaa. Islamilainen vaikutus näkyi palatseissa runsain mitoin, mutta niin näkyi myös myöhemmin paikalle tulleiden kristittyjen valloittajien vaikutus. Hieman hämmästyin, kun jo 6-vuotias osasi paikoitellen erottaa, mitkä osat rakennusta olivat islamilaista ja mitkä kristittyä alkuperää. Opas taas oli sitä mieltä, että ”me olemme täällä Espanjassa osanneet yhdistää erilaiset kulttuurit ja uskonnot”, mikä viime aikaisten tapahtumien pohjalta kuulosti toivoa antavalta lausumalta. Palatsin muurit kätkevät sisälleen toinen toistaan mielenkiintoisempia tarinoita ja ihmiskohtaloita, joita oli mielenkiintoista kuulla paikanpäällä innokkaan oppaan kertomana.

Alhambra

Alhambra

Alhambra

Alhambra

Alhambra

Alhambra

Alhambra

Alhambra

Alhambra

Mielenkiintoista oli myös se, että palatsin sotaväki sekä työntekijät asuivat omalla alueellaan pieneltä vaikuttaneissa kodeissa, joiden rauniot olivat vielä nähtävillä. Perheelliset sotilaat saivat kuulemma hieman perheettömiä paremmat asunnot, mutta tästä huolimatta vieri vieressä sijainneet asuintalot tuntuivat melko karulta asuinvaihtoehdolta – varsinkin verrattuna palatsin upeuteen. Mietin, miten sotilaiden lapset ovat tuolla eläneet – miten he ovat viettäneet päivänsä?

Alhambra

Alueen puutarhoja on verrattu maanpäälliseen paratiisiin ja kyllä ne olivatkin kauniita!

Alhambra

Alhambra

Kaiken kaikkiaan tämä oli aivan upea kohde! 3-vuotiaalle kohde ei tosin ehkä ollut ihan kaikista paras, koska käveltävää oli paljon ja loppukierroksen aikana poika alkoikin väsähtää, mutta sanoisin, että historiasta kiinnostuneille kouluikäisille ja teineille tämä on mielenkiintoinen kohde. Oppaamme oli muuten kovin kiinnostunut Algeriasta ja arabiankielestä – hän sanoi harkinneensa arabian opintoja ja kun kuuli, että tänne voi lentää noin puolessa tunnissa, sanoi olevansa kiinnostunut tulemaan ”vastavierailulle”.

 

 

 

 

Advertisement

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s