Torikauhua ja jalkapallofanitusta

Algerialaiset valmistautuvat Ramadanin viettoon, muttemme ihan arvanneet, millä volyymilla… Olimme eilen torilla kaupungissa, jonka nimi kirjoitetaan tienviitoissa Eucalyptus, mutta algerialaiset kyllä lausuvat sen suunnilleen ”Kelitush” tai ”El-Kelitush”. Ihmettelin eilen, että miksi ajamme aina Eucalyptuksen suuntaan mennessämme torille, koska en ollut tajunnut ollenkaan, että kirjoitusasultaan noin erilainen nimi voisi tarkoittaa määränpäätämme. Pohdimme, onko tuossa kirjoitusvirhe, vai vääntävätkö algerialaiset (jälleen kerran) nimen ihan eri muotoon kuin se alunperin on tarkoitettu. Tokihan arabiankielisten nimien translitterointi muille kielille on haastavaa, muttei nyt ehkä kuitenkaan ihan näin haastavaa…

 

(Kartta Google Map)

Tuolla kartassa näkyvässä Harrach:ssa on muuten toinen hyvä ostospaikka, jossa myydään erilaisia kodintavaroita matoista telkkareihin.

No, jokatapauksessa torilla oli ihmisiä liikkeellä sankoin joukoin. Yleensäkin tori on vilkas, muttei sentään ihan näin vilkas! Monet lähikaupunkimme kauppiaat ostavat myytävät tuotteensa tältä torilta ja myyvät ne sitten kalliimpaan hintaan omissa liikkeissään. Yhdessä kohdassa tungos oli niin ahdistava, että minun oli pakko sanoa miehelle, että meidän täytyy poistua HETI. Ihmiset tönivät siinä määrin ja käytävällä oli niin ahdasta, että pelkäsin erityisesti 4-vuotiaan voivan tallautua ihmisjoukkoon. Pienin oli miehellä Manducassa ja pelkäsin jopa, että hänkin saattaa loukkaantua tungoksessa. Onneksi pääsimme sivukujalle ja pois pahimmasta tungoksesta!

Huomasin, että myös mies taisi pelästyä tilannetta ja että se tuli hänellekin yllätyksenä; huomaan monesti, että vaikka hän on syntynyt Algeriassa ja käynyt täällä montakin kertaa vuodessa lomalla, niin silti monet asiat tulevat hänelle täällä yllätyksenä. Algeria on muuttunut paljon hänen lapsuus- ja nuoruusvuosistaan! Mies esimerkiksi kertoi, että hänen lapsuudessaan 70-80-luvulla roskia ei heitelty tällä tavalla ympäri katuja, kuten täällä monesti näkee, vaan se oli ankarasti lailla kielletty. Hän koki, että Algeriassa oli silloin nykyistä siistimpää. En tiedä, onko aika kullannut muistot, vai oliko noin todellisuudessakin. Alueen siisteys vaihtelee täällä muuten melkoisesti alueiden välillä; esimerkiksi Tipasa oli mielestäni oikein siisti kaupunki!

Jokatapauksessa päästyämme ”väljemmille vesille” teimme kivoja löytöjä. Myynnissä oli jopa muovisia kottikärryjä lapsille, joita en uskonut Algeriasta löytäväni. Tosin mielestäni Suomesta raahaamani vaikuttavat kestävämmiltä, joten en harmittele niiden tuomista Suomesta – ne kun eivät painaneetkaan juuri mitään :). Tarjonta oli todella laaja; vaatteiden osalta sanoisin, että ehkä jopa laajempi kuin vaikkapa Istanbulin basaarissa.

Löysin muuten Suomessa kirjastosta Jonathan Oakesin englanninkielisen matkaoppaan Algeriasta. Lainasin kirjan, koska ajattelin, että saan siitä ehkä lisää vinkkejä algerialaisista paikoista, joissa haluaisin käydä. No, näitä vinkkejä en oikein saanut; olisin kaivannut kohde-esittelyosioon paljon enemmän kuvia! (Olen muuten itse keräillyt tällaisia kuvia Pinterest-tauluuni, joka löytyy täältä: www.pinterest.com/lastensilmin/algerian-nature-and-places-to-visit/  sekä Africa – Algeria -tauluun, johon minut kutsuttiin pinnaajaksi ja joka löytyy täältä: http://www.pinterest.com/beautifulhotel/africa-algeria/.) Mutta kirjan yleinen osio, joka kertoi esimerkiksi, miten turistit olivat kokeneet matkan Algeriaan, oli mielestäni erittäin mielenkiintoinen!

Erityisesti haluan nostaa esille yhden seikan, jota olen pyrkinyt toteuttamaan jo ennen kirjan lukemistakin, mutta josta olin iloinen, kun myös kirjan kirjoittaja nosti asian esille; nimittäin algerialaisten tuotteiden suosimisen algerialaisten yritysten tukemiseksi. Tähän olen pyrkinyt täällä Algeriassa valitsemalla algerialaisen tuotteen aina kun se on ollut helposti saatavilla ja mielestäni hinta-laatusuhteeltaan hyvä. Monet algerialaiset tuotteet ovat kokemukseni mukaan hyviä! Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa algerialaiset Bimbies-vaipat – erityisesti uusittu entistäkin ohuempi malli! Täältä saa kyllä esimerkiksi Liberoita, mutta minä suosin Bimbiesejä kestovaippojen ohella! Toinen hyvä esimerkki on mattokauppamme; ostimme kolme isoa algerialaista mattoa, jotka maksoivat vain murto-osan vieressä myytävistä turkkilaisista. Turkkilaisissa oli mielestäni vieläpä liikaa ”bling-blingiä” ja algerialaiset olivat kauniin hillittyjä ja paljon turkkilaisia isompia! Mies jo kysyikin kauppiaalta, että miksi ette arvosta algerialaisia tuotteita tämän enempää. Täällä tuntuu nimittäin olevan yleisesti käsitys, että kaikki Euroopasta tai Amerikasta tuotu on algerialaisia tuotteita parempaa. Mikä on aika erikoista, koska muuten algerialaiset ovat usein erittäin ylpeitä kotimaastaan ja erittäin isänmaallisia. Meillä on muuten jopa algerialainen telkkari; mietimme kaupassa, ostammeko ihan tavallisen Samsungin vai algerialaisen 3D-smart-tv:n ja päädyimme jälkimmäiseen, koska molemmille luvattiin parin vuoden takuu ja koska lapset olivat kovasti toivoneet tuollaista 3D-telkkaria. Telkkari on nyt ollut meillä puolisen vuotta ja ainakaan vielä emme ole katuneet ostostamme, tosin telkkarin erityisominaisuuksia on tullut käytettyä loppujen lopuksi aika vähän.

Eilen illalla olikin vuorossa jännittävä jalkapallon MM-peli; Algeria-Venäjä. Me katsoimme peliä turvallisesti kotisohvalla saksankieliseltä kanavalta, mutta naapuri kertoi, että monet olivat kokoontuneet katsomaan peliä ulos tuodusta isosta screenista. Tie oli ollut pelin loputtua niin tukossa, ettei naapuri päässyt yöksi kotiin. Peli päättyi 1-1, mikä riitti Algerian jatkopaikkaan – toisena Afrikan maana. Täälläkin kuului rakettien pauketta jatkopaikan varmistuttua! Kesäkuun lopussa onkin sitten vastassa Saksa, joka näin etukäteen ajateltuna vaikuttaa kovalta, ellei mahdottomalta, vastustajalta. Tosin eilenkin saksalainen selostaja totesi, että Algerian jatkoonpääsy oli pienoinen yllätys! Voihan niitä yllätyksiä tulla vielä lisääkin; muistakaahan vain Suomen viimekertainen jääkiekkomenestys, joka tuli aikalailla ”puun takaa”.

Algerians get ready for Ramadan. We went yesterday to the market place called Eucalyptus (or ”Kelitush” like algerians call the place) and there were so much people that in one place it was already dangerous;  I was already afraid for my children`s safety and told for my husband that we have to leave RIGHT AWAY! When we found a safer place, we made some good bargains! There were lots of clothes and toys and china and almost everything! Many business men from our nearest city buy their items from there and sell them in their shops at a higher price.

I found in the library in Finland Jonathan Oakes`s guide about Algeria in English. He had many interesting points! Especially I liked his point to prefer algerian products while in Algeria. I`ve tried to act like that even before and noticed that many algerian products are good quality, for example algerian Bimbies-diapers and algerian mats. We have even algerian smart-3D-tv and we`ve liked it a lot! We considered in the store, whether we should buy a normal Samsung tv or an algerian smart-3D-tv and we preferred the latter – especially because it also includes quarantee for two years and because kids wished that kind of tv for a long time. Jonathan Oakes`s book was interesting, but I missed more pictures! (I`ve pinned pictures about places to visit in Algeria to my Pinterest board, here: http://www.pinterest.com/lastensilmin/algerian-nature-and-places-to-visit/   and to Africa – Algeria -board, where I was inveted to pin, here: http://www.pinterest.com/beautifulhotel/africa-algeria/)

Yesterday Algeria played World cup football game against Russia. The result was 1-1, which was enough for Algeria to continue their World cup battle. The next game is against Germany, which sounds a difficult, unless impossible opponent. But I think that it was surprise that Algeria managed even so far! Maybe there will be even more surprises!

 

 

Advertisement

3 thoughts on “Torikauhua ja jalkapallofanitusta

 1. Nuo paikannimet on usein ranskalaista perua kuten Eucalyptus, jotka paikalliset sitten lausuu omalla tavallaan arabialaisittain. Joitakin paikannimiä on myöhemmin muutettu kokonaan arabiankielisiksi, Annabassa esim. kadunnimet, mutta juuri kukaan ei oikeasti niitä muista vieläkään, puhutaan vaan edelleenkin vanhoilla ranskalaisilla nimillä. Meille tuli hankaluuksia löytää Guelman kuumille lähteille, se on aina ollut Hammam Meskoutine ja nyt se oli muutettu joksikin arabialaiseksi tiekylteissäkin, ranskalaisin kirjaimin tosin. Piti kysellä ihmisiltä, jotka kyllä kaikki tunsivat vielä sen Meskoutinen nimellä.
  Ja kyllä miehesi muistaa ihan oikein, 70-luvulla Algeria oli vallan toisenlainen paikka, ei oikeastaan huomannut eroa Ranskaan noin päällisin puolin, ja kuri oli kaupungeissakin ankara. Elettiin vielä sosialistisessa yhteiskunnassa, jossa lähes kaikilla oli töitä, vaikka tavarapaljoutta ei ollutkaan. Ihmisetkin olivat vapaamielisempiä ja suvaitsevaisempia, siihen aikaan Algeriassa oli todella paljon ulkomaalaisia töissä, kun omassa maassa ei vielä ollut tietotaitoa. Ajat muuttuu kaikkialla. Välillä huonompaankin suuntaan joissain asioisssa.
  Minulta meni jalkapallon riemujuhlat ohi, kun ehdin jo Suomeen, seurattu kyllä on. Ja Saksan matsia odotellaan, vaikka odotukset eivät korkealle ylläkään. Mutta onhan Algeria jo kerran yllättänyt Saksan MM-kisoissa 80-luvulla 😀

  Tykkää

 2. Jotakin tuollaista arvelinkin olevan taustalla tässä paikannimien sekavuudessa… No, aina oppii uutta.

  Tuo roskaaminen on kyllä asia, joka täällä harmittaa ja tuntuu niin käsittämättömältä! Algerian luonto kun on mielestäni uskomattoman upea! En oikein käsitä sitäkään, että koteja kyllä puunataan sisäpuolelta, mutta roskat voidaan heittää vaikka parvekkeelta alas :/.

  Mies jo mainitsikin tuon 80-luvun voiton; että onhan tässä mahdollisuuksia, kun 80-luvullakin voitettiin Saksa :).

  Mukavaa Suomen reissua!

  Tykkää

 3. Molti merit per la creazione di questo, io deem strongly regarding lo sforzo di discuss questo Divertiti studiando un great agreement further resting on questo soggetto. Rider feasible, come si guadagna esperienza, ti dispiacerebbe aggiornare il tuo sito Web con un info great deal extra? E truly helpful for me.

  Tykkää

Kiitos kommenteista! (Kotisivu-kohtaa ei tarvitse täyttää voidaksesi jättää kommentin!)

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s